Lezingen

2008 10 02 herfst Markerwaard voor de Hollandse kust

QalandarMeteo Project “Hoe kun je weer denken” biedt een lezing aan:

 

Convectieve BUIEN

 

Je bent watersporter/buitenmens en je wilt kunnen inschatten of het lokaal ontstane weer een risico gaat vormen: plotselinge harde wind, snel draaiende wind, sterke regen zodat je geen zicht meer hebt of onweer. Hoe kun je de wolkenvorming inschatten die eraan komt?

 

Deze lezing is een introductie over wat er nu bekend is over de ontwikkeling van buien, en hoe deze kennis voor de watersporter/buitenmens in de praktijk toe te passen is.

Belangrijk hiervoor is kennis van de vertikale bewegingen in de lucht, die zichtbaar zijn aan de hand van dezelfde wolken die jou straks op noodweer gaan trakteren.

 

De afgelopen 25 jaar zijn de inzichten in de ontwikkeling van onweersbuien, buienfronten en wervelwinden sterk verbeterd. Hieruit blijkt dat inzicht in waarneming van de vertikale processen en windschering de twee belangrijke factoren zijn in de inschatting van de bui-ontwikkeling.

 

Naast de verbeterde informatie over wat er in de directe waarneming te zien is, zijn er nu voor de amateur ook meerdaagse indicaties over het vertikaal gedrag van de atmosfeer beschikbaar, zodat je ook tijdens je planning met de locale factoren van het weer rekening kunt houden.

 

Het doel van de lezing is, om aan de hand van voorbeelden, de gebruikswaarde voor de watersporter/buitenmens van deze relatief nieuwe inzichten te presenteren

 

De inhoud van de lezing kan toesgespitst worden op de interesses van de doelgroep

 

informatie via email: info@QalandarMeteo.nl

foto: Otto Huizinga