Convectieve Buien

Convectieve buien

 

Convectieve weersverschijnselen zijn te onderscheiden van de neerslagverschijnselen die samengaan met de grote bewegingen in de atmosfeer die zich over duizenden kilometers uitstrekken en dagelijks op het televisiescherm aan de kijker getoond worden. Hoge druk gebieden, lage druk gebieden, warme en koude fronten waar bepaalde neerslagpatronen aan verbonden kunnen worden. zoals het koude front met buiige activiteiten verbonden wordt en het warme front met grote regengebieden.

 

Op een veel kleinere schaal treden de convectieve verschijnselen op die vooral lokaal geproduceerd worden en dus niet dagen van te voren bekend zijn. Qua plaats en tijd echter lang niet altijd van de gebieden van koude en warme fronten te scheiden zijn.

We hebben het over onweersbuien, hagelbuien, valwinden, stortregens en tornado's.

 

Over convectieve buien is de afgelopen 50 jaar veel onderzoek gedaan in de Verenigde Staten. Dit heeft veel en interessante informatie opgeleverd over de dynamiek en levensloop van convectieve buien. Tegelijkertijd werd daardoor ook bekend dat convectieve weerverschijnselen niet of nauwelijk voor de juiste tijd en juiste plaats te voorspellen zijn.

 

Door de sterk verbeterde kennis van de dynamiek van convectieve buien is voor de directe waarnemer, dat wil zeggen iedereen die buiten is en een oogje op de hemel werpt, veel te zien over de ontwikkeling van convectieve weersverschijnselen.

 

de bui op de foto ontwikkelde zich bij Urk in een omgeving van windsterkte B8 en een klein beetje CAPE

foto: Otto Huizinga