Ingrediënten en Componenten

2014 12 20 naweeën in de NOP van een multicel bij Urk

Ingrediënten en Componenten

 

Convectieve buien treden op als een aantal ingrediënten in de juiste verhouding, op de juiste plaats, tegelijkertijd optreden.

 

Deze ingrediënten zijn "SLIM":

 

Shear - Windschering

Lift - Lift

Instability - Instabiliteit

Moisture - Vochtigheid

 

 

Ingrediënten hebben geen vorm.

De vorm ontstaat door de samenhang van de componenten

die door de ingrediënten gevormd en gevoed worden.

 

De basiscomponenten zijn:

 

Cel

Koude massa

Voeders

 

Wordt een bui complexer dan komen er een aantal componenten bij:

 

Aambeeld

Flankerende wolkengroep

Complexe voedingsystemen

Mesocycloon

 

Is dit nog niet voldoende om de instabiliteit, die opgebouwd wordt door de atmosferische dynamische conflicten, op te lossen dan kan het zijn dat componenten met een kwalitatief ander karakter tot ontwikkeling komen.

 

Deze componenten zijn:

 

Isentropische heuvel en Vortici

Achterflank - Voorflank

Downburst

Microburst

Corresponderende mesocyclonen op laag- en middenniveau

 

Geschiedenis:

Het idee om naar het weer te kijken middels de aanwezigheid van ingrediënten is ontwikkeld omdat de diagnostische benadering van de weerssituatie geen vat kreeg op het verschijnsel convectieve buien.

 

De ontwikkeling van deze idee begon bij McNulty in 1987 en werd voortgezet door C. Doswell in de jaren negentig.

 

Een "ingrediënt" wordt door Doswell gedefinieerd als een noodzakelijke aanwezigheid om een bepaalde weerssituatie tot stand te laten komen. Het zegt verder niets over de mate waarin. Hoeveel vocht of windschering of lift of instabiliteit er nodig is wordt er niet mee aangeduid.

 

Het idee van "component" gebruik ik om de waarneming door de persoon op de grond gestructureerder te kunnen laten verlopen.

 

foto: Otto Huizinga